Tekrar eden gebelik kayıplarında (iki veya daha fazla düşük) ve ileri anne yaşına bağlı olarak gelişen anormal gebeliklerde genetik bozukluklar oldukça önemli düzeyde sorumlu tutulmaktadır. Kadın ve erkek kromozomlarındaki sayısal veya yapısal bozukluklar, tekrar eden gebelik kayıplarına veya anormal gebeliklere neden olmaktadır.
Tüp bebekte genetik tarama; ikiden fazla başarısız tüp bebek denemesi olan kadınlara, birinci derece ailesinde ya da geçmişinde kromozom anomali çocuk doğurma öyküsü olan kadınlara ve ileri yaş nedeniyle (37 yaş ve üzeri) genetik bozukluğu olan çocuk doğurma riski yüksek kadınlara yapılmaktadır.
Genetik taramada, yeni nesil genetik teknolojiler kullanılarak 5. gün embriyolardan alınan biyopsi genetik incelemeye gönderilir. Sağlıklı embriyo bulunur ise transfer işlemi gerçekleştirilir. Sağlıklı embriyonun rahim içerisine transferiyle beraber hedeflenen, canlı ve sağlıklı bir bebek ile başarılı bir gebelik elde etmektir. Normal genetiğe sahip sağlıklı bir embriyonun tüp bebekteki tutma oranı %55-%60’tır.